Ziemniaczanym szlakiem przez Peru i kraje Europy

Informacja prasowa
Warszawa, 28 pa??dziernika 2020 r.

Ziemniaczanym szlakiem przez Peru i kraje Europy

Zanim ziemniak zdoby?? nasze podniebienia, przeby?? bardzo d??ug? drog? z Ameryki Po??udniowej. Za jego ojczyzn? uznawane jest malownicze Peru, sk?d wyruszy?? do Europy, gdzie po dzi?? dzie?? trwa jego kariera kulinarna. Rozkoszowa? si? nim mo??na w regionalnych daniach s??onecznej Portugalii, w menu w??oskich klimatycznych restauracyjek czy we Francji, uznawanej za kraj zakochanych i artyst??w. W kulinarn? podr???? ziemniaczanym szlakiem przez Peru, Portugali?, W??ochy a?? do Francji, zabior? nas uznani kucharze ?? Marcin Budynek i Andrzej Polan. W ramach kampanii ??Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz?, mistrzowie kuchni prezentuj? przepisy inspirowane narodowymi potrawami tych kraj??w.

AMERYKA PO?UDNIOWA, PERU
PERUWIA??SKIE KROKIETY PAPA RELLENA (przepis Marcina Budynka)
Peru, uwa??ane za kolebk? ziemniaka, stanowi prawdziwy raj dla smakoszy kartoflanych potraw. Kuchnia peruwia??ska ???czy w sobie bogactwo r????nych smak??w, a ??papa rellena?? jest jednym z bardziej popularnych da??, kt??rych nie mo??na nie spr??bowa? odwiedzaj?c ten kraj. Peruwia??skie krokiety ??papa rellena?? z mi?sem to propozycja przek?ski lub streetfoodowego ??niadania. Przygotowanie tradycyjnego ??papa rellena?? zaczyna si? od ugotowania i ubicia ziemniak??w, nast?pnie formuje si? kulki, a do ??rodka wk??adany jest farsz mi?sny, jajka, oliwki, rodzynki i przyprawy. Ca??o??? obtaczana jest w bu??ce tartej i obsma??ana.

Sk??adniki na 4 osoby:
1 kg ziemniak??w (typu C, proponowane odmiany: Anielka, Aster, Bursztyn, Centra, Etiuda)
1 jajko
40 g m?ki
s??l

Farsz
500 g mielonego mi?sa wieprzowego
1 cebula
5 z?bk??w czosnku
2 jajka ugotowane
1 jajko surowe
10 g rodzynek
20 g oliwek
s??l, pieprz i ostra papryka do smaku
olej

Spos??b przygotowania: ziemniaki gotujemy bez soli do mi?kko??ci. Po wystudzeniu mielimy je na g??adkie puree, dodajemy s??l, jajko i m?k?. Przygotowanie farszu zaczynamy od pokrojenia w kostk? obranej cebuli i podsma??enia jej na oleju przez 3 minuty. Nast?pnie dodajemy rozdrobniony czosnek, s??l, pieprz i ostr? papryk?. Dok??adamy mi?so mielone i sma??ymy kolejne 3 minuty. Po wystudzeniu farszu dodajemy do niego pokrojone gotowane jajka, rodzynki i poci?te w plasterki oliwki. ??czymy ca??o??? z surowym jajkiem i dok??adnie mieszamy. Z ciasta ziemniaczanego wyrabiamy ma??e placki wielko??ci ??rodka d??oni, uk??adamy na nich farsz, nast?pnie formujemy kulki lub pod??u??ne cepeliny. Obtaczamy delikatnie w m?ce i sma??ymy na t??uszczu do uzyskania z??otego koloru. Potraw? mo??emy serwowa? z sosem jogurtowo-kolendrowym, kt??ry idealnie dope??ni danie.

PORTUGALIA
ACORDA A ALENTEJANA, A U NAS PAJDA CHLEBA Z KASZANK?, ZIEMNIAKAMI, OG??RKIEM Z BECZKI (przepis Andrzeja Polana)
Portugalczycy na r??wni z ziemniakami lubi? te?? pieczywo. Podobnie jak Polacy, gustuj? w dobrym pieczywie. U??ywaj? chleba do ??niadania, popo??udniu do zupy oraz do kolacji. Jednym z da?? pachn?cych chlebem jest ??acorda a alentejana??, pochodz?ce z regionu Alentejo, gdzie pocz?tkowo pojawia??o si? na sto??ach biednych rodzin. Istnieje wiele wersji tego przepisu ?? m.in. z jajkiem lub ryb? ?? ale zawsze podstaw? tego dania stanowi? ziemniaki i pieczywo.

Sk??adniki:
3 ??redniej wielko??ci ziemniaki (typu B, proponowane odmiany: Irga, Irys, Bartek, Gloria)
2 szt. prawdziwej kaszanki najlepiej z kasz? j?czmienn?
szczypior
natka pietruszki, ??wie??y majeranek
olej do sma??enia
1 papryka czerwona
2-3 pajdy dobrego chleba
1 ??y??eczka musztardy rosyjskiej
og??rki kiszone

Spos??b przygotowania: obrane ziemniaki kroimy w drobn? kostk? i przesma??amy na patelni na z??oty kolor. Wsypujemy pokrojon? papryk?. Kiedy warzywa b?d? p????twarde, dorzucamy do nich kaszank?, doprawiamy sol?, pieprzem, dodajemy musztard? i na koniec natk? pietruszki oraz majeranek. Pajdy chleba wysma??amy na chrupi?co na patelni, wyk??adamy solidne porcje zapiekanki ziemniaczanej, na wierzch k??adziemy plastry og??rka kiszonego i szczypiorek.

W?OCHY
PASTA DI PAPATE, U NAS KLUSKA I ZIEMNIAKI (przepis Andrzeja Polana)
Kuchnia w??oska jest bardzo r????norodna, pe??na smak??w i aromat??w, a przy tym cechuje j? prostota. Bazuje g????wnie na sezonowych produktach, takich jak zio??a i warzywa, w tym ziemniaki. Cho? jest skromna pod wzgl?dem ilo??ci sk??adnik??w u??ywanych w daniu, to bywa r??wnie?? zaskakuj?ca. A najlepszym dowodem na to jest po???czenie makaronu i ziemniak??w, w?dzonego boczku, aromatycznej cebuli i dojrza??ej papryki. We W??oszech potrawa ta nazywana jest ??pasta di papate??.
Sk??adniki:
3-4 ziemniaki (typu B, proponowane odmiany: Irga, Irys, Bartek, Gloria)
200 g makaronu najlepiej drobnego np. ditali
2 szt. cebuli
1 z?bek czosnku
1 ostra papryka
200 g surowego boczku w?dzonego
s??l i pieprz do smaku
natka pietruszki
ser dojrzewaj?cy w??oski lub polski
olej rzepakowy

Spos??b przygotowania: na patelni z odrobin? oleju podsma??amy boczek, a nast?pnie dodajemy pokrojon? cebul? i czosnek. Sma??ymy jeszcze chwil? i dok??adamy ziemniaki surowe, pokrojone w drobn? kostk?. Wszystko razem podsma??amy i po kilku minutach zalewamy ok. 2 szklankami wody. Zagotowujemy ca??o??? i gotujemy do momentu a?? ziemniaki b?d? na p????twardo. Dodajemy pokrojon? papryk? i makaron. Uzupe??niamy wywar odrobin? wody, aby przykry??a wszystkie sk??adniki w garnku. Od tej chwili dogl?damy dania w garnku, cz?sto mieszamy sk??adniki drewnian? ??y??k?, gdy?? niestety zar??wno ziemniaki, jak i makaron gotowane w ten spos??b lubi? si? przypali?.
Gotujemy potraw? do momentu a?? makaron b?dzie odpowiednio mi?kki, dodajemy pokrojon? natk? pietruszki oraz ser dojrzewaj?cy, wszystko dok??adnie mieszamy i od razu podajemy. Wierzch dania warto posypa? jeszcze pozosta??ym serem. To wybitne danie, zaskakuj?ce po???czeniem r????nych sk??adnik??w i wspania??ym smakiem.

FRANCJA
GRATIN DAUPHINOIS ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z FASOLK? SZPARAGOW? I JAJKIEM POSHE
(przepis Marcina Budynka)
Francuzi r??wnie?? upodobali sobie ziemniaki, o czym ??wiadczy ich obecno??? w sztandarowych daniach narodowej kuchni. Jednym z nich jest smaczna zapiekanka z ziemniak??w w mleku ??gratin dauphinois??. ??Gratin dauphinois?? to rodzinne, domowe danie z Delfinatu (Dauphin?), historycznej krainy po??o??onej na po??udniowym wschodzie Francji, kt??ra s??yn???a z produkcji mleka. Zapiekanka na mleku by??a wi?c naturalnym zastosowaniem produktu pozyskiwanego przez miejscowych rolnik??w. ??Gratin dauphinois?? mo??e by? samodzielnym daniem, jak r??wnie?? towarzyszy? mi?som czy rybom. Istnieje wiele przepis??w na t? zapiekank?: z dodatkiem w?dliny, mi?sa, sera czy warzyw, ale prawdziwe ??gratin dauphinois?? to ziemniaki i mleko (lub mleko i ??mietana). W tej wersji wyst?puje z fasolk? szparagow? oraz jajkiem poshe.

Sk??adniki na 4 osoby:
1,5 kg ziemniak??w do pieczenia (typu C, proponowane odmiany: Anielka, Aster, Bursztyn, Centra, Etiuda)
500ml ??mietany 30%
500ml ??mietanki 18%
300g sera typu parmezan
s??l i pieprz do smaku
mas??o do smarowania blaszki do pieczenia
4 z?bki czosnku

jajko poshe
4 jajka
2 l wody
80 ml octu bia??ego
s??l

300 g fasolki szparagowej
1/2 ??y??eczki cukru
1/2 ??y??eczki soli
4 plastry boczku w?dzonego
1/2 p?czka szczypiorku

Spos??b przygotowania: obrane ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Form? do pieczenia smarujemy mas??em i nacieramy 1 z?bkiem czosnku. ??mietany mieszamy z przyprawami i parmezanem, dodajemy rozdrobniony czosnek. Ziemniaki uk??adamy warstwami w naczyniu i zalewamy ??mietan? z przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzin?.
Przygotowujemy jajko ??poshe??: wod? gotujemy z octem i sol?, jajka wybijamy pojedynczo na talerz, zmniejszamy moc palnika pod garnkiem, robimy delikatny wir w garnku i zsuwamy z talerzyka jajka, gotujemy je ok. 3 minut, a nast?pnie przek??adamy na r?cznik papierowy, ??eby usun?? z nich nadmiar wody. Fasolk? blanszujemy w wodzie z sol? i cukrem przez ok. 3 minuty. Nast?pnie ch??odzimy w lodowatej wodzie. Po wystudzeniu, fasolk? dzielimy na 4 cz???ci i owijamy je plastrami boczku. Sma??ymy oko??o 4 minut a?? boczek b?dzie chrupi?cy. Przed podaniem na ??gratine?? uk??adamy jajko i fasolk? oraz podajemy posypane szczypiorkiem.

Og??lnopolska kampania informacyjno-edukacyjna ??Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz? sfinansowana jest ze ??rodk??w Funduszu Promocji Owoc??w i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Bran??owych Zwi?zk??w Producent??w Rolnych.

Wi?cej informacji o kampanii znajduje si? na:
stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl
profilu na Facebooku: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

Authors
Top