Apetycznie przyprawiona sa??atka – Zio??a do sa??atek Appetita z linii Ewy Wachowicz

Warszawa, 24 sierpnia 2020 r.
Apetycznie przyprawiona sa??atka – Zio??a do sa??atek Appetita z linii Ewy Wachowicz

Kolorowe, pe??ne witamin, bogate w cenne mikroelementy, smaczne, zdrowe sa??atki i sur??wki s? niezast?pione w codziennej diecie. Tajemnica ich smaku tkwi w wysokiej jako??ci sk??adnikach oraz odpowiednio dobranych przyprawach. Z zio??ami i przyprawami Appetita sa??atki nabior? przyjemnego aromatu, a tak??e bardziej wyrazistego smaku.

Sa??atki to bardzo wdzi?czne dania, kt??re doskonale si? sprawdzaj? o ka??dej porze dnia. Mo??na je przygotowa? na wiele sposob??w, dzi?ki czemu zadowol? wszystkich niezale??nie od upodoba?? kulinarnych, w tym osoby na rygorystycznych dietach. Stanowi? przek?sk?, samodzieln? potraw?, jak i przystawk? do codziennego dania g????wnego, uroczystych przyj?? czy romantycznych kolacji. Zar??wno w wersji wegetaria??skiej, mi?snej, jak i owocowej stanowi? bogactwo smaku, cennych sk??adnik??w od??ywczych, a tak??e wra??e?? kulinarnych.

Aby podkre??li? smak sa??atek i wydoby? z nich to, co najlepsze, potrzebna jest odpowiednio skomponowana mieszanka zi???? i przypraw. Nale??y z nich korzysta? z umiarem, by nie zdominowa??y smaku sa??atki. Suszone powinny by? u??ywane na pocz?tku gotowania, by uwolni? smak. Stosuje si? ich mniej ni?? ??wie??ych – s? bardziej intensywne i esencjonalne, wr?cz gwarantuj? potrawom wi?cej smaku. Przed dodaniem zio??a najlepiej rozetrze? w palcach.

Skrupulatnie dobrany wachlarz zi???? i przypraw Appetita pozwoli zamieni? ka??d? sa??atk? w kulinarne dzie??o sztuki. Z sa??atkami ziemniaczanymi dobrze komponuje si? pieprz czarny, koperek i pietruszka, z ry??owymi ?? imbir. Do sur??wki z kapusty idealny jest kminek, a do ?wik??y poza kminkiem cz?ber, natka pietruszki i go??dziki. W sa??atce caprese musi znale??? si? bazylia. Do sa??atek z pomidor??w pasuje ?? szczypiorek i koper, z rzodkiewki ?? kminek i szczypiorek, z zielonego groszku ?? estragon, cz?ber i melisa, z og??rk??w ?? koper, papryka, czosnek, a do owocowych ?? mi?ta, cynamon i kardamon.

Cz?ber ma przyjemny zapach i pikantny smak, dlatego nale??y u??ywa? go z umiarem. Jest cz?sto stosowany do sa??atek ziemniaczanych, mi?snych oraz fasolowych. Tymianek s??u??y jako pikantny dodatek do sa??atek z fasoli i cukinii. Ostro??ci i aromatu sa??atkom nadadz? pieprze czarny oraz zielony. Natka pietruszki b?dzie pomocna do przygotowania wi?kszo??ci sa??atek, jak r??wnie?? sur??wek (poza s??odkimi). Do dip??w i dresing??w do sa??at warto doda? kurkum?, czosnek, papryk? czy zio??a prowansalskie.

Dla os??b zabieganych oraz tych, kt??rzy chc? skorzysta? z gotowych rozwi?za??, idealne b?d? Zio??a do sa??atek Appetita z linii Ewy Wachowicz ?? autorska mieszanka ikony smaku i stylu. Kompozycja zosta??a skomponowana wy???cznie z naturalnych sk??adnik??w ?? zi???? i przypraw. Nie zawiera glutaminianu sodu, maltodekstryny, konserwant??w, barwnik??w ani ekstraktu dro??d??owego. Bazuje na soli morskiej, kt??ra zawiera znacznie wi?cej sk??adnik??w mineralnych i ma intensywniejszy smak ni?? zwyk??a s??l kuchenna. Receptura Ewy Wachowicz znakomicie dope??nia smak warzyw zio??owym aromatem i smakiem. Doskonale doprawi r????ne sa??atki oraz sur??wki np. sur??wk? z bia??ej rzodkwi i marchewki, letni? sa??atk? z granatem i pomara??cz?, ry??ow? sa??atk? z ??ososiem, jogurtowego coles??awa z jab??kiem i czerwon? kapust? czy sa??atk? z ciecierzyc? i awokado.

Sur??wka z bia??ej rzodkwi i marchewki:
Sk??adniki:
?? 2 du??e marchewki
?? 1 bia??a rzodkiew
?? orzechy w??oskie np. Siesta
?? sok z ? cytryny
?? 4 ??y??ki oleju
?? 1 ??y??ka miodu
?? Pieprz czarny mielony Appetita
?? Zio??a do sa??atek Appetita z linii Ewy Wachowicz
Wykonanie: Na tarce o grubych oczkach zetrze? rzodkiew i marchewki. Olej, mi??d i sok z cytryny po???czy? w miseczce razem z zio??ami do sa??atek. Pola? sur??wk? otrzymanym sosem, posypa? pieprzem i doda? orzechy w??oskie. Sur??wk? nale??y sch??odzi? w lod??wce i podawa? jako dodatek do da?? g????wnych.

Letnia sa??atka z granatem i pomara??cz?:
Sk??adniki:
?? 1 granat
?? 2 pomara??cze
?? ??wie??a kolendra
?? 1 ugotowany burak
?? 3 ??y??ki oleju
?? 1 ??y??eczka miodu
?? 100 g kaszy bulgur z pe??nego ziarna
?? 50 g obranych, solonych i pra??onych pistacji
?? Zio??a do sa??atek Appetita z linii Ewy Wachowicz
Wykonanie: W ma??ym garnku zagotowa? wod?, doda? kasz?, przykry? i gotowa? przez 10 minut. Bulgur odcedzi? na sicie, przela? zimn? wod? i odstawi?. Pomara??cze obra? ze sk??rki, usun?? bia??e b??ony, a nast?pnie wykrawa? ze ??rodka cz?stki owocu. Buraka obra?, pokroi? w kostk?, a nast?pnie wymiesza? z zimn? kasz?. Przygotowane sk??adniki prze??o??y? do du??ej miski. Granat przekroi? na p????, wyj?? pestki i posypa? nimi sa??atk?. Na g??r? u??o??y? pomara??cze. W miseczce po???czy? przypraw? do sa??atek, olej i mi??d, powsta??ym sosem pola? pomara??cze. Na wierz sa??atki doda? ??wie??? kolendr? i pistacje.

Ry??owa sa??atka z ??ososiem:
Sk??adniki:
?? 100 g ry??u d??ugoziarnistego
?? 150 g w?dzonego ??ososia (najlepiej w kawa??ku)
?? 2 dojrza??e awokado
?? 3 ??y??ki musztardy sarepskiej
?? 100 g ??mietany 18%
?? 100 g kremowego serka typu Philadelphia
?? 4 ??y??ki majonezu
?? 100 g sera ??????tego
?? Zio??a do sa??atek Appetita z linii Ewy Wachowicz
?? ? ??y??eczki Czosnku mielonego Appetita
Wykonanie: Ry?? ugotowa? na sypko. ?ososia i awokado pokroi? w kostk?. Musztard?, ??mietan?, serek, majonez, zio??a do sa??atek i czosnek mielony wymiesza? w miseczce. Ser zetrze? na tarce o grubych oczkach. Sk??adniki sa??atki uk??ada? warstwowo w okr?g??ej misce w nast?puj?cej kolejno??ci: po??ow? ??ososia, ry??, awokado, sos ??mietanowo-musztardowy, po??ow? ??ososia. Ca??o??? posypa? serem. Sa??atk? sch??odzi? w lod??wce przez co najmniej godzin?.

Jogurtowy coles??aw z jab??kiem i czerwon? kapust?:
Sk??adniki:
?? 2 du??e marchewki
?? ? g????wki czerwonej kapusty
?? 2 jab??ka
?? sok z ? cytryny
?? 4 ??y??ki majonezu
?? 4 ??y??ki jogurtu
?? Zio??a do sa??atek Appetita z linii Ewy Wachowicz
?? 1 ??y??eczka chrzanu
Wykonanie: Na tarce o grubych oczkach zetrze? marchew i jab??ko. Kapust? drobno pokroi?. Przygotowa? sos – majonez, jogurt, chrzan i sok z cytryny po???czy? w miseczce razem z zio??ami do sa??atek. Sos wymiesza? z warzywami. Sa??atk? sch??odzi? w lod??wce.

Sa??atka z ciecierzyc? i awokado:
Sk??adniki:
?? 1 opakowanie szpinaku baby
?? 1 awokado
?? 1 puszka ciecierzycy
?? gar??? pomidork??w koktajlowych
?? 3 og??rki gruntowe
?? sos:
?? 100 ml oleju
?? sok z ? limonki
?? 1 ??y??ka syropu z agawy
?? 1 ??y??eczka musztardy
?? Zio??a do sa??atek Appetita z linii Ewy Wachowicz
Wykonanie: Szpinak umy?, awokado i og??rki obra? i pokroi? w kostk? po czym umie??ci? w du??ej misce. Doda? pomidorki koktajlowe, op??ukan? na sicie ciecierzyc?, wymiesza?. Wszystkie sk??adniki na sos prze??o??y? do ma??ego s??oiczka, zakr?ci? s??oik, wstrz?sn?? do uzyskania jednolitej konsystencji i pola? sa??atk?.

https://www.wp.pl/
Producent: Colian Sp. z o.o.
Marka: Appetita
Produkty:
?? Zio??a do sa??atek Appetita (10 g), cena ok. 1,70 z??/opakowanie
?? Czosnek mielony Appetita (20 g), cena ok. 1,70 z??/opakowanie
?? Pieprz czarny mielony Appetita (18 g), cena ok. 1,70 z??/opakowanie

Authors
Top