Czego unikaÄ? i jakie warzywa oraz owoce wybraÄ?, ??eby je??Ä? zdrowiej

Dieta ska??ona pestycydami â?? nowy ranking najbardziej zatrutych warzyw i owoc??w.

Dowiedz siÄ? czego unikaÄ? i jakie warzywa oraz owoce wybraÄ?, ??eby je??Ä? zdrowiej.
Powszechnie wiadomo, ??e dieta obfitujÄ?ca w owoce i warzywa s??u??y zdrowiu, stanowiÄ?c bogate ??r??d??o warto??ciowych sk??adnik??w, bezcennych dla prawid??owego funkcjonowania organizmu. Posi??ki komponowane z warzyw i owoc??w, szczeg??lnie te serwowane w surowej formie, jak sa??atki, sur??wki, musy czy koktajle uznaje siÄ? za szczeg??lnie warto??ciowe i polecane w zdrowym menu dzieci oraz doros??ych. Warto jednak wiedzieÄ?, ??e nie wszystkie popularne owoce i warzywa, z kt??rymi mamy do czynienia na co dzie??, sÄ? tak zdrowe jak mog??oby siÄ? wydawaÄ?. Dlaczego? Poniewa?? sÄ? ska??one pestycydami!

Czy mo??e byÄ? co?? lepszego dla naszego zdrowia ni?? owoce i warzywa? Chyba tylko wiÄ?cej owoc??w i warzyw. Witaminy, minera??y, warto??ci od??ywcze – a wszystko to w nieprzetworzonej, naturalnej formie â?? jak Matka Ziemia chcia??a. Niestety, w praktyce wcale nie jest tak doskonale – a?? 43 proc. wszystkich warzyw i owoc??w, kt??re mo??emy kupiÄ? w pierwszym lepszym sklepie, zawiera bowiem wykrywalny poziom pestycyd??w. Co to oznacza?

Pestycydy â?? trujÄ?cy spos??b na obfite plony?
Pestycydy to substancje, kt??re u??ywane sÄ? w rolnictwie do zwalczania szkodliwych lub niepo??Ä?danych organizm??w, przeszkadzajÄ?cych w uprawie. S??u??Ä? do likwidacji bakterii, grzyb??w, chwast??w, wirus??w czy ple??ni, zabijajÄ? owady, roztocza, larwy, ??limaki i gryzonie. MajÄ? sprawiÄ?, ??e plony bÄ?dÄ? bardziej obfite, a owoce i warzywa â?? ??adniejsze i bardziej atrakcyjne dla konsumenta. To w??a??nie dziÄ?ki nim na sklepowych p????kach znajdujemy jab??ka idealne jak z obrazka, a z zakupionych ??liwek nie wyglÄ?dajÄ? p robaczki. Wszystko niestety ma jednak swojÄ? cenÄ?. Pestycydy trafiajÄ? do wody, powietrza i gleby, systematycznie je zanieczyszczajÄ?c, nie sÄ? r??wnie?? obojÄ?tne dla naszego samopoczucia. Wprawdzie nie zagra??ajÄ? nam bezpo??rednio, ale ich spo??ywanie regularnie i w du??ych ilo??ciach ju?? bezpieczne nie jest, poniewa?? kumulacja pestycyd??w mo??e prowadziÄ? do d??ugotrwa??ej i przewlek??ej utraty zdrowia (np. nowotwor??w, wad wrodzonych, problem??w z p??odno??ciÄ?, uczule??â??) i nieprawid??owo??ci, objawiajÄ?cych siÄ? po latach. Powinni??my o tym szczeg??lnie pamiÄ?taÄ?, wybierajÄ?c produkty, kt??re podajemy dzieciom.

Ranking ska??onych owoc??w i warzyw – Parszywa dwunastka 2019
Czy to oznacza, ??e w XXI wieku nawet spo??ycie warzyw i owoc??w powinni??my ograniczaÄ?? Oczywi??cie, ??e nie â?? powinni??my jednak wiedzieÄ?, w kt??rych produktach chemii jest najwiÄ?cej â?? i ich unikaÄ?. Z pomocÄ? przychodzi ameryka??ska organizacja non-profit Environmental Working Group (EWG), kt??ra rokrocznie publikuje ranking produkt??w, zawierajÄ?cych najwiÄ?cej pestycyd??w â?? tzw. parszywÄ? dwunastkÄ?.

W roku 2019 na czele niechlubnego rankingu znalaz??y siÄ? truskawki, szpinak, jarmu??, nektarynki, jab??ka i winogrona â?? t??umaczy Katarzyna Barwi??ska General Manager marki Holle â?? znanego producenta ekologicznej ??ywno??ci dla dzieci i niemowlÄ?t. Tu?? za nimi uplasowa??y siÄ? brzoskwinie, wi??nie, gruszki, pomidory, seler naciowy i ziemniaki. Zestaw ten powtarza siÄ? praktycznie co roku, a poszczeg??lne owoce i warzywa de facto przewa??nie zamieniajÄ? siÄ? miejscami. W 2019 roku do listy do??Ä?czy?? jarmu??, zajmujÄ?c a?? 3 miejsce w rankingu! ChoÄ? rynek ameryka??ski r????ni siÄ? od europejskiego pod kÄ?tem dopuszczalnych norm stosowania pestycyd??w, jednak ranking ten pozwala wy??uskaÄ? te produkty, kt??re ch??onÄ? pestycydy w najwiÄ?kszych stÄ???eniach â?? dodaje Katarzyna Barwi??ska z Holle.

Czyste rozwiÄ?zanie
Potencjalnym sposobem na oczyszczanie owoc??w i warzyw z pestycyd??w jest moczenie ich najpierw w wodzie o odczynie kwa??nym, a potem w wodzie o odczynie zasadowym. Niestety, nawet to nie gwarantuje ich czysto??ci chemicznej, poniewa?? pestycydy w mniejszym lub wiÄ?kszym stopniu przenikajÄ? do wnÄ?trza ro??lin. Z tej samej przyczyny niewystarczajÄ?ce jest obieranie warzyw i owoc??w ze sk??rki, na kt??rej pestycyd??w jest najwiÄ?cej.

Najlepszym rozwiÄ?zaniem problemu pestycyd??w jest unikanie owoc??w i warzyw szczeg??lnie podatnych na ich wp??yw oraz wybieranie tych, pochodzÄ?cych z upraw ekologicznych – m??wi Katarzyna Barwi??ska z Holle â?? Powinni??my unikaÄ? tak??e produkt??w przetworzonych, niesezonowych i co do kt??rych nie mamy pewno??ci ich pochodzenia. W przypadku produkt??w dla dzieci i niemowlÄ?t, warto siÄ?gaÄ? po musy czy kaszki z owocami, mogÄ?ce pochwaliÄ? siÄ? certyfikatami rolnictwa ekologicznego czy biodynamicznego, w kt??rym stosowanie chemicznych ??rodk??w ochrony ro??lin jest niedopuszczalne. W sezonie, je??eli mamy mo??liwo??Ä?, kupujmy ??wie??e owoce i warzywa od sprawdzonych dostawc??w â?? dodaje Katarzyna Barwi??ska z Holle.

PiÄ?tnastu wspania??ych
Warto wiedzieÄ?, ??e Environmental Working Group (EWG), co roku publikuje tak??e listÄ? warzyw i owoc??w, kt??re gromadzÄ? toksyny obecne w ??rodowisku, w kt??rym rosnÄ?, w ??ladowych ilo??ciach. Na czele listy znajduje siÄ? awokado, kukurydza, ananas, kapusta, groszek cukrowy, cebula, szparagi, mango, papaja czy kiwi. Mo??na je w??Ä?czaÄ? do codziennej diety bez wiÄ?kszego ryzyka, nawet je??eli nie pochodzÄ? z certyfikowanych upraw.
A co z warzywami i owocami, kt??rych nie ma na ??adnej z list? W tym przypadku nale??y kierowaÄ? siÄ? rozsÄ?dkiem i logikÄ?. Skoro w zestawieniu tzw. parszywej dwunastki na wysokich miejscach plasuje siÄ? szpinak czy jarmu??, mo??na podejrzewaÄ?, ??e podobne w??a??ciwo??ci ch??onne wykazujÄ? tak??e inne zielonolistne warzywa, np. sa??ata, rukola czy roszponka. DecyzjÄ?, gdzie zaopatrywaÄ? siÄ? w te produkty i czy warto podawaÄ? je dzieciom w du??ych ilo??ciach, ka??dy rodzic musi ju?? podjÄ?Ä? samodzielnie.
Holle.pl

Authors
Top