WARSZAWA, 26.11.2019 r.
Kalendarz warzyw i owoc??w na jesie?? i zimÄ?
Owoce i warzywa to bogate ??r??d??o witamin i substancji mineralnych, dlatego nale??y spo??ywaÄ? je do ka??dego posi??ku i pamiÄ?taÄ? o nich bez wzglÄ?du na porÄ? roku. Warto siÄ?gaÄ? zw??aszcza po owoce i warzywa, kt??re sÄ? w sezonie, bowiem w??a??nie wtedy sÄ? one najbardziej bogate w substancje od??ywcze. Sprawd??, po kt??re z nich najlepiej siÄ?gaÄ? jesieniÄ? i zimÄ?.
Brukselka â?? jest pe??na dobroczynnych sk??adnik??w. Zawiera du??o b??onnika oraz bia??ka, dlatego m.in. poleca siÄ? jÄ? wegetarianom. Powsta??a ze skrzy??owania jarmu??u z kapustÄ? g??owiastÄ?, a jej jadalna czÄ???Ä? wyglÄ?da jak malutka kapusta. Ro??nie na wysokich ??odygach, po ok. 80 sztuk na ka??dej. Brukselka jest tak??e bogata w potas, kt??ry pomaga w prawid??owym funkcjonowaniu uk??adu nerwowego, miÄ???ni, a tak??e pomaga w utrzymaniu prawid??owego ci??nienia krwi.
Burak â?? to popularne w Polsce warzywo korzeniowe, kt??re ma wiele zastosowa?? kulinarnych. Surowego buraka wykorzystuje siÄ? do t??oczenia soku, kt??rego spo??ywanie zgodnie z doniesieniami naukowymi zwiÄ?ksza wydolno??Ä? organizmu i dzia??a krwiotw??rczo. Burak od staro??ytno??ci ceniony jest za swoje w??a??ciwo??ci zdrowotne, obecnie coraz wiÄ?kszym uznaniem cieszÄ? siÄ? buraki kiszone w postaci zakwasu stanowiÄ?ce naturalny probiotyk. Burak podobnie jak brukselka charakteryzuje siÄ? wysoka zawarto??ciÄ? potasu, a dodatkowo jest ??r??d??em folian??w.
Jab??ko â?? jeden z najbardziej popularnych owoc??w uprawianych w naszym kraju od wielu lat. Jab??ka sÄ? spo??ywane najczÄ???ciej w postaci ??wie??ej lub przetwor??w â?? g????wnie sok??w. Jab??ka, tak samo jak soki z nich pochodzÄ?ce sÄ? og??lnodostÄ?pnym ??r??d??em polifenoli. Dlatego warto siÄ?gaÄ? po nie codziennie. Ju?? jedna szklanka (200 ml) soku jab??kowego zapewnia pomiÄ?dzy 50 a 100 mg polifenoli. Jab??ka sÄ? r??wnie?? ??r??d??em pektyn â?? dobroczynnego, rozpuszczalnego b??onnika pokarmowego, majÄ?cego korzystny wp??yw na jelitowÄ? florÄ? bakteryjnÄ?.
Jarmu?? â?? to jedno z najzdrowszych warzyw z rodziny kapustnych. ChoÄ? znany w Polsce od lat, dopiero od niedawna zyskuje popularno??Ä? jako sk??adnik sa??atek, zup i baza koktajli. Jarmu?? ma niskÄ? warto??Ä? energetycznÄ? oraz wysokÄ? gÄ?sto??Ä? od??ywczÄ?. Jest ??r??d??em b??onnika oraz bogaty jest w przeciwutleniacze.
Por â?? czÄ?sto u??ywany jest w kuchni do przygotowania zup i sos??w, ale r??wnie?? zapiekanek czy sa??atek. Z uwagi na obecno??Ä? olejk??w eterycznych i zwiÄ?zk??w siarki jest ??atwiejszy do strawienia po obr??bce termicznej lub z niekt??rymi przyprawami (kminkiem, majerankiem).
Rzodkiewka â?? w blisko 95 % sk??ada siÄ? z wody â?? ma niskÄ? warto??Ä? energetycznÄ?, ale powoduje uczucie syto??ci. Zawiera r??wnie?? liczne zwiÄ?zki siarki i przeciwutleniacze. Rzodkiewka jest ??r??d??em witaminy C, kt??ra m.in. pomaga w ochronie kom??rek przed stresem oksydacyjnym, a tak??e przyczynia siÄ? do zmniejszenia uczucia zmÄ?czenia i znu??enia.
Seler â?? sk??adniki zawarte w selerze majÄ? pozytywny wp??yw na wiele funkcji w naszym organizmie, m.in. wspomagajÄ? przemianÄ? materii i poprawiajÄ? perystaltykÄ? jelit. W Polsce uprawiany jest g????wnie seler korzeniowy, rzadziej naciowy, kt??ry jednak zyskuje coraz wiÄ?ksze zainteresowanie.
Seler korzeniowy jest ??r??d??em witaminy B6, kt??ra m.in. pomaga w prawid??owym funkcjonowaniu uk??adu odporno??ciowego, a tak??e przyczynia siÄ? do zmniejszenia uczucia zmÄ?czenia i znu??enia. Seler naciowy natomiast charakteryzuje siÄ? wysokÄ? zawarto??ciÄ? witaminy K, kt??ra przyczynia siÄ? do prawid??owego krzepniÄ?cia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych ko??ci.
Szpinak â?? coraz czÄ???ciej pojawia siÄ? na polskich sto??ach. Szpinak jest polecany osobom z anemiÄ? (warzywo zawiera ??elazo) i kobietom w ciÄ???y (jest bogaty w foliany). Jednak przez obecno??Ä? w nim kwasu szczawiowego, w du??ych ilo??ciach nie powinny go spo??ywaÄ? osoby zmagajÄ?ce siÄ? z kamicÄ? nerkowÄ?. Warto wiedzieÄ?, ??e 100 g szpinaku dostarcza organizmowi oko??o sze??ciokrotno??Ä? dziennego zapotrzebowania na witaminÄ? K. Dlatego ju?? niewielki jego dodatek do naszych potraw wzbogaca istotnie nasze menu.
??urawnia â?? jest ??r??d??em witaminy C, kt??ra m.in. pomaga w prawid??owej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawid??owego funkcjonowania naczy?? krwiono??nych i sk??ry. MiÄ?dzy innymi dlatego jest z powodzeniem wykorzystywana zar??wno w kuchni jak i kosmetyce. Tak??e ze wzglÄ?du na swoje dobroczynne dzia??anie na drogi moczowe jest surowcem dla licznych preparat??w farmaceutycznych.
Warto pamiÄ?taÄ?, ??e gdy nie ma sezonu na dane warzywo czy owoc mo??na siÄ?gnÄ?Ä? po jego alternatywÄ? w postaci ich przetwor??w np.: mro??onek, sok??w, mus??w i innych! Przetwory, podobnie jak warzywa i owoce, z kt??rych powstajÄ? sÄ? ??r??d??em cennych dla organizmu witamin i sk??adnik??w mineralnych. Przyk??adowo w 100 g czarnych porzeczek jest a?? ok. 180 mg witaminy C! Tak??e nektar z tych owoc??w jest bardzo dobrym ??r??d??em witaminy C.
WiÄ?cej informacji na stronie https://apetytnapolskie.com
O KUPS
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producent??w Sok??w (KUPS) to organizacja non profit zrzeszajÄ?ca oraz integrujÄ?ca producent??w sok??w, nektar??w i napoj??w z owoc??w i warzyw. Reprezentuje firmy dostarczajÄ?ce na rynek krajowy oko??o 70% sok??w owocowych i warzywnych oraz zagÄ?szczonych sok??w owocowych i warzywnych w Polsce. Stowarzyszenie wsp????pracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi, dostawcami p????produkt??w, maszyn i opakowa??. Jest r??wnie?? aktywnym cz??onkiem Stowarzyszenia AIJN (Europejskie Stowarzyszenie Sok??w Owocowych). W trosce o konsument??w, dok??ada stara??, aby stale zapewniaÄ? wysokÄ? jako??Ä? produkt??w na rynku. W tym celu Stowarzyszenie KUPS przy wsp????pracy z EQCS powo??a??o system samokontroli przemys??owej DSK (Dobrowolny System Kontroli sok??w i nektar??w), kt??rego celem jest dbanie o wysokÄ? jako??Ä? produkt??w dostarczanych konsumentom przez bran??Ä?. Wdro??enie systemu praktycznie wyeliminowa??o nieprawid??owo??ci w procesie produkcji sok??w. Obecnie Polska bran??a sokownicza jest w grupie nielicznych lider??w UE, u kt??rych sporadycznie wystÄ?pujÄ?ce nieprawid??owo??ci sÄ? na bie??Ä?co weryfikowane i usuwane.