Ga??ka muszkato??owa â?? kr??lowa jesiennej kuchni

Niekt??re dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane byÄ? powinny jedynie na zimno. ??wie??e zio??a oraz szczypiorek, natkÄ? pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotni?? siÄ? przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje te?? kilka przypraw, kt??re sÄ? wprost stworzone do da?? podawanych na ciep??o. Nale??y do nich miÄ?dzy innymi ga??ka muszkato??owa â?? idealny komponent jesiennych, rozgrzewajÄ?cych pyszno??ci.
Przepyszna, wszechstronna i zawsze ??wie??a, dziÄ?ki ??atwo??ci, z jakÄ? mo??e byÄ? zmieniona w proszek na domowej tarce â?? ga??ka muszkato??owa nie bez powodu nale??y do grona ulubienic szef??w kuchni. StanowiÄ?c najprostszy patent na wydobycie oryginalnego smaku prostych sk??adnik??w, szczeg??lnie apetycznie ??Ä?czy siÄ? z kuchniÄ? typowÄ? dla jesiennych i zimowych miesiÄ?cy.

??redniowieczne dziedzictwo
Delikatnie pikantny i korzenny smak ga??ki muszkato??owej na dobre zadomowi?? siÄ? w polskiej kuchni, dope??niajÄ?c recepturÄ? ziemniaczanych zapiekanek, kremowych sos??w i gÄ?stych zup. Pozyskuje siÄ? jÄ? z nasion muszkato??owca korzennego, wystÄ?pujÄ?cego naturalnie na indonezyjskich wyspach Banda w archipelagu Moluki. Zwane sÄ? one r??wnie?? Wyspami Korzennymi, ze wzglÄ?du na bogactwo ro??lin bÄ?dÄ?cych podstawÄ? dla pozyskania wielu aromatycznych przypraw. SwÄ? nazwÄ? w jÄ?zyku ??aci??skim ga??ka muszkato??owa (Myristica fragrans), zawdziÄ?cza przede wszystkim intensywnemu aromatowi. Obecno??Ä? ga??ki muszkato??owej w europejskim menu to jedna z konsekwencji wypraw krzy??owych, kt??re zaowocowa??y przywiezieniem na nasz kontynent r??wnie?? takich przypraw jak cynamon i go??dziki.

Przyprawa do wszystkiego
Ga??ka muszkato??owa nale??y do tych przypraw, kt??re z powodzeniem mogÄ? byÄ? stosowane samodzielnie, by nadaÄ? daniu intensywny i oryginalny aromat. Mielone nasiona muszkato??owca korzennego dodaje siÄ? do da?? miÄ?snych, zup, zapiekanek, potraw typowo polskich, takich jak bigos, pasztet oraz bitki. Przyprawa ta jest na tyle uniwersalna, ??e znajduje zastosowanie nie tylko w przypadku da?? wytrawnych, ale i przygotowanych na s??odko. Z powodzeniem wykorzystuje siÄ? jÄ? jako dope??nienie kompozycji aromatycznej ciast â?? piernika, sernika oraz jab??ecznika. Ga??ka muszkato??owa nale??y tak??e do kanonu kluczowych dodatk??w, wzbogacajÄ?cych smak grzanego wina oraz piwa.

Jesie?? z nutÄ? muszkatu
Smak ga??ki muszkato??owej doskonale harmonizuje z potrawami typowymi dla jesiennych miesiÄ?cy. Ch??odniejsze dni to czas, kiedy chÄ?tniej siÄ?gamy po bardziej tre??ciwe potrawy, przygotowane w piekarniku lub duszone na wolnym ogniu. Mielona ga??ka to tak??e doskona??y komponent da?? z dodatkiem produkt??w mleczarskich â?? sera ??????tego, gÄ?stej ??mietanki oraz mas??a. â?? Niemo??liwym do zignorowania w domowej kuchni po??Ä?czeniem sÄ? ziemniaki zapiekane w kremowym sosie z dodatkiem ga??ki muszkato??owej, pod pierzynkÄ? tartego sera. Praktycznie ka??da potrawa z dodatkiem ??????tego sera zyskuje na wyrazisto??ci za sprawÄ? szczypty tej niepozornej przyprawy. Nie mo??na zapomnieÄ? o kremowych zupach, r??wnie?? tych na bazie kremowych serk??w topionych, kt??rych ??agodny smak prze??amie szczypta mielonych nasion – m??wi Ewa Poli??ska z MSM Mo??ki. Co jeszcze jesieniÄ? warto przygotowaÄ? inspirujÄ?c siÄ? wszechstronno??ciÄ? aromatu muszkatu? Oczywi??cie sma??one grzyby, kt??re w po??Ä?czeniu jajkami zamieniÄ? siÄ? w puszystÄ? frittatÄ?. DziÄ?ki wywodzÄ?cej siÄ? z Indonezji przyprawie r??wnie?? trudna w smakowej aran??acji dynia zaprezentuje siÄ? w domowym menu jako warzywo o charakterystycznym i bogatym aromacie.
WiÄ?cej ciekawostek kulinarnych i aromatycznych przepis??w znale??Ä? mo??na na www.msm-monki.pl.

Informacje o firmie:
Moniecka Sp????dzielnia Mleczarska w Mo??kach nale??y do grona najnowocze??niejszych zak??ad??w mleczarskich
w Polsce. Powsta??a 1 maja 1972 roku z po??Ä?czenia OkrÄ?gowej Sp????dzielni Mleczarskiej w Dolistowie i OkrÄ?gowej Sp????dzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje siÄ? w produkcji ser??w dojrzewajÄ?cych typu holenderskiego i szwajcarskiego, mas??a extra oraz wyrob??w proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odt??uszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mo??kach odbywa siÄ? przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na ka??dym etapie wytwarzania sprawia, i?? produkty sÄ? najwy??szej jako??ci, czego gwarancjÄ? jest Zak??adowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

Authors
Top