Czy ty te?? kochasz pomidory?

Informacja Prasowa Almette
Sierpie?? 2017

Czy ty te?? kochasz pomidory?
Za nami ostatnie spotkanie Smaki Sezonu Almette

Cykl Smaki Sezonu Almette zako??czy?? si? w kolorach mi??o??ci. Bohaterem ostatniego spotkania by?? bowiem pomidor! W gospodarstwie slow food Pana Zi????ko zrobi??o si? bardzo kolorowo, a uczestnicy oraz gospodarz spotkania ?? ambasador Almette, mistrz kulinarny David Gaboriaud, przygotowywali z dojrza??ych w s??o??cu, aromatycznych pomidor??w pyszne, sezonowe dania. Nie zabrak??o r??wnie?? fantazyjnych przek?sek z serkiem Almette z pomidorami. To by??a naprawd? wy??mienite zwie??czenie cyklu Smaki Sezonu Almette!

Wszyscy uwielbiaj? pomidory! W czym tkwi ich sekret? Na pewno w intensywnym, s??odko-kwaskowym smaku, r????norodno??ci odmian i kulinarnych zastosowa??! Tym razem do gospodarstwa slow food Pana Zi????ko zawita??y Agata z Kuchniaagaty.pl i Edyta pisz?c? bloga Madameedith.com. Blogerki razem z ekspertem Almette ?? Davidem Gaboriaud, mog??y pozna? wiele gatunk??w pomidor??w, a by??o w czym wybiera?! Czerwone, malinowe, zielone, pomara??czowe, ??????te i zielone ?? jak si? okaza??o pomidory zaskakuj? r????norodno??ci? i smakami. ??wie??e, aromatyczne i pe??ne warto??ci od??ywczych pomidory, b?d?ce bohaterem ostatniego spotkania Smaki Sezonu Almette, sta??y si? baz? do przyrz?dzenia pysznych da?? sezonowych, zgodnie z ide? zdrowego stylu ??ycia. W cz???ci warsztatowej spotkania, go??cie stworzyli mn??stwo kolorowych potraw, w kt??rych wykorzystali ??wie??e pomidory zerwane prosto z krzaczka (takie smakuj? najlepiej!) oraz puszysty serek Almette z pomidorami. Delikatny, ale wyrazisty, doskonale komponowa?? si? z r????norodnymi sk??adnikami, kt??re zago??ci??y na sto??ach. To by??a naprawd? kr??lewska uczta i wspania??e zwie??czenie wakacyjnej przygody kulinarnej, jak? by??a oryginalna akcja Smaki Sezonu Almette!

Almette to 100% naturalnych sk??adnik??w i 100% przyjemno??ci. Bez zag?stnik??w, barwnik??w i konserwant??w! Puszyste serki dostarczaj? wy???cznie to co naturalne i pyszne ?? polskie mleko, ??wie??e, kolorowe warzywa, bogactwo aromatycznych zi???? i przypraw. To doskona??a baza do przygotowania pysznych da?? i przek?sek.

Sa??atka z pomidor??w i bobu z serkiem Almette z pomidorami dojrzewaj?cymi w s??o??cu
Czas przygotowania 20 min, Porcja dla 4 os??b

Sk??adniki:
?? 4 pomidory (np. malinowe)
?? 200 g bobu
?? 1 opakowanie serka Almette z
pomidorami dojrzewaj?cymi w s??o??cu
?? 4 fileciki anchois
?? 1 z?bek czosnku
?? 4 ??y??ki listk??w estragonu (??wie??y)
?? 4 kromki chleba pszenno-??ytniego
?? 4 ??y??ki oliwy z oliwek
?? 1 ??y??ka octu z bia??ego wina
?? S??l i pieprz

Spos??b przygotowania:
B??b ugotuj: wrzu? na wrz?c? osolon? wod? i od momentu ponownego wrzenia wody gotuj 4 – 5 min. Zahartuj w zimnej wodzie od razu po ugotowaniu. Obierz ze sk??rki i odstaw. Kromki chleba pokr??j w kosteczk?. Na patelni na oliwie z oliwek podsma?? fileciki anchois wraz z czosnkiem, a?? anchois si? rozpadn?. Dodaj kosteczki chleba i sma?? a?? b?d? chrupkie i z??ociste. Pomidory pokr??j w ??semki. Wyjmij pestki i zachowaj je do kolejnego etapu przepisu. Kawa??ki pomidor??w wymieszaj w misce z bobem, estragonem, grzankami i dopraw do smaku sol? i pieprzem. Serek Almette rozmieszaj. Rozsmaruj ??y??k? serka na talerzu i po?????? na wierzch po ??y??eczce pestek z pomidor??w. Dodaj reszt? sk??adnik??w. Serwuj od razu.

Sezonowany antrykot wo??owy podany z serkiem Almette z pomidorami dojrzewaj?cymi w s??o??cu
Czas przygotowania 20 min, Porcja dla 4 os??b

Sk??adniki:
?? 4 pomidory (np. malinowe)
?? 200 g bobu
?? 1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewaj?cymi w s??o??cu
?? 4 fileciki anchois
?? 1 z?bek czosnku
?? 4 ??y??ki listk??w estragonu (??wie??y)
?? 4 kromki chleba pszenno-??ytniego
?? 4 ??y??ki oliwy z oliwek
?? 1 ??y??ka octu z bia??ego wina
?? S??l i pieprz

Spos??b przygotowania:
Wszystkie pomidory pokr??j na ma??e kawa??ki i prze?????? je do miski. Dodaj cebul? pokrojon? na mandolinie w cieniutkie plasterki. Wlej oliw?, ocet i dopraw do smaku sol? i pieprzem. Odstaw do lod??wki, aby smaki si? przegryz??y. Na rozgrzanej patelni (zwyk??ej lub grillowej) podsma?? steki z obu stron (ok. 2-3 min. w zale??no??ci od grubo??ci stek??w i oczekiwanego stopnia wysma??enia, zalecany medium rare). Odstaw steki na 1 min., aby ??odpocz???y?. Po tym czasie prze?????? steki na talerze i na ka??dy na?????? spor? ??y??eczk? serka Almette z pomidorami dojrzewaj?cymi w s??o??cu. Serwuj z sa??atk? z pomidor??w.

Gnudi z pomidorami i sosem na bazie serka Almette z pomidorami dojrzewaj?cymi w s??o??cu
Czas przygotowania 25 min, Porcja dla 4 os??b

Sk??adniki:
Gnudi:
?? 2 opakowania ricotty
?? 1 jajko
?? sk??rka z 1 cytryny
?? p??aska ??y??eczka soli
?? 50 g startego parmezanu lub grana padano
?? m?ka pszenna
Dodatki:
?? 1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewaj?cymi w s??o??cu
?? 2-3 pomidory malinowe
?? 80 ml bia??ego wytrawnego wina
?? 2 ??y??ki startego parmezanu lub grana padano
?? kilka li??ci bazylii
?? ??y??ka oliwy

Spos??b przygotowania:
Gnudi ?? w misce wymieszaj ricott? ze sk??rk? z cytryny, jajkiem, sol? i parmezanem. Dodaj tyle m?ki, ile potrzeba, aby ciasto si? nie klei??o. Uformuj kuleczki o wielko??ci orzecha w??oskiego. Wrzu? kulki do gotuj?cej si? osolonej wody. Gnudi b?d? gotowe, kiedy wyp??yn?. Na rozgrzanej patelni, na ??y??ce oliwy, podsma?? kr??tko pomidory pokrojone w kawa??ki. Dodaj ugotowane gnudi i wymieszaj. Wlej wino i czekaj, a?? alkohol wyparuje, a p??yn si? zredukuje. Dodaj 2 ??y??ki serka Almette z pomidorami dojrzewaj?cymi w s??o??cu i mieszaj, a?? powstanie g??adki sos. Posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii. Serwuj od razu.

Smacznego!

Authors
Top