Zio??a prowansalskie ?? nie tylko do sa??atki

Stefanowo, 21 lipca 2017 r.
Informacja prasowa

Zio??a prowansalskie ?? nie tylko do sa??atki

Ta wyj?tkowa kompozycja, kt??rej korzenie si?gaj? francuskiej Prowansji powinna znale??? si? w ka??dej kuchni. Jest niezwykle uniwersalna ?? nadaje smaku i aromatu zar??wno sa??atkom, daniom na bazie warzyw, zupom, twarogom jak i potrawom mi?snym. Dodatkowo pomaga zast?pi? s??l.

?agodny klimat Prowansji to wymarzone miejsce dla aromatycznych tymianku i rozmarynu, stanowi?cych najwa??niejsze sk??adniki zi???? prowansalskich. To w??a??nie z tego regionu Francji wywodzi si? ta popularna kompozycja przypraw. Pasuje zar??wno do ci???kich i t??ustych da??, jak i lekkich twarog??w oraz sa??atek.

W propozycji od Galeo znajdziemy a?? 8 zi????, kt??rych wytrawny smak przywodzi na my??l wykwintn? i r??wnocze??nie prost? kuchni?, bazuj?c? na produktach wysokiej jako??ci. Ka??de z nich ma swoje charakterystyczne w??a??ciwo??ci, kt??re razem tworz? wyj?tkowy efekt. Bazylia, zwana zio??em pomidorowym, pasuje do wielu warzyw i mi?s, a dodatkowo poprawiaj?c apetyt i u??atwiaj?c trawienie, orze??wia kompozycj?. Majeranek o s??odko-sosnowym zapachu, we Francji ???czony jest tradycyjnie z ziemniakami, pomidorami czy wieprzowin?. Rozmaryn o silnym aromacie pasuje do mi?s i pieczywa, a r??wnocze??nie konserwuje ??ywno???. Cz?ber doskonale komponuj?cy si? z warzywami str?czkowymi, jak r??wnie?? z wieprzowin?, baranin? czy kozimi serami, nadaje korzennego aromatu. Sza??wia odpowiada za goryczkowy posmak kompozycji, a samodzielnie pasuje do potraw z wieprzowiny czy drobiowej w?tr??bki. Tymianek r??wnocze??nie od??wie??a i nadaje goryczki, podkre??laj?c smak sos??w, zielonej sa??aty czy ciel?ciny. Oregano, znane r??wnie?? jako dziki majeranek, pasuje do ostrych da?? oraz pomidor??w i innych warzyw. Natomiast orze??wiaj?cej mi?ty Francuzi ch?tnie dodaj? do baraniny czy m??odych ziemniak??w.

O zio??ach prowansalskich warto pami?ta?, poniewa?? pomagaj? ograniczy? ilo??? soli w przygotowywanych daniach lub ca??kowicie j? wykluczy?. Nie tylko wzbogacaj? smak i aromat, lecz tak??e u??atwiaj? trawienie, co jest szczeg??lnie istotne w przypadku ci???kich i t??ustych potraw. Pasuj? praktycznie do wszystkiego z wyj?tkiem deser??w, czyli zup, sos??w, warzyw, twarog??w, r????nych rodzaj??w mi?s, ryb i sa??atek. Mo??na r??wnie?? zamiast dodawa? kompozycji do dania, posypa? ni? w?giel podczas grillowania, aby nada? potrawie wyj?tkowego aromatu.

W domowej kuchni warto zastosowa? je do doprawienia klasycznego winegretu na bazie octu winnego i oliwy czy posypa? nimi pieczone ziemniaki. Mog? stanowi? doskona??? baz? marynaty do indyka lub kurczaka ?? samodzieln? lub z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i oliwy. Doprawi? r??wnie?? mi?so mielone, sos pomidorowy lub urozmaic? smak grzanek, omlet??w czy wytrawnych nale??nik??w.

Zio??a prowansalskie Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spo??ywczych i sieciach lokalnych na terenie ca??ego kraju, a tak??e w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 8 g w cenie ok. 1,29 z??.

***

Ratatouille

Sk??adniki:
?? cukinia
?? bak??a??an
?? 4 pomidory (obrane ze sk??rki)
?? 2 papryki ?? ??????ta i czerwona
?? du??a cebula
?? 1-2 z?bki czosnku
?? ??y??eczka zi???? prowansalskich Galeo
?? szczypta pieprzu Galeo
?? s??l do smaku
?? oliwa do sma??enia

Przygotowanie:
Bak??a??an kroimy w du??? kostk?, posypujemy sol? i zostawiamy, ??eby pu??ci?? sok. Osuszamy na sitku lub r?cznikiem papierowym, podsma??any na oliwie i przek??adamy do garnka. Nast?pnie podsma??amy kolejno pokrojone w kostk? cukini? oraz papryk? i r??wnie?? przek??adamy do garnka. Na tej samej patelni szklimy cebul? w pi??rkach z drobno posiekanym czosnkiem, dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy zio??ami prowansalskimi, sol? i pieprzem. Dusimy przez kilka ?? kilkana??cie minut, dop??ki nie odparuje cz???? soku. Przek??adamy do garnka z reszt? warzyw i gotujemy ca??o??? jeszcze przez kilka minut.
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Koszt: ok. 15 z??, koszt jednej porcji: ok. 5 z??

O Galeo
Marka Galeo powsta??a w 2000 roku w odpowiedzi na wa??ny trend smart shoppingu obecny w Polsce i na ??wiecie. Odpowiada na potrzeby os??b, kt??re ka??dego dnia samodzielnie przygotowuj? posi??ki i szukaj? dobrej jako??ci produkt??w dost?pnych w rozs?dnej cenie. W portfolio marki znajduj? si? przyprawy, zio??a, mieszanki przyprawowe oraz dodatki spo??ywcze niezb?dne w ka??dej kuchni, dopasowane do da?? najcz???ciej pojawiaj?cych si? na polskich sto??ach. Galeo razem z markami takimi jak KAMIS, Ducros i Schwartz nale??y do ??wiatowego lidera w bran??y przypraw ?? firmy McCormick.

Authors
Top