Stefanowo, 21 lipca 2017 r.
Informacja prasowa
Zio??a prowansalskie ?? nie tylko do sa??atki
Ta wyj?tkowa kompozycja, kt??rej korzenie si?gaj? francuskiej Prowansji powinna znale??? si? w ka??dej kuchni. Jest niezwykle uniwersalna ?? nadaje smaku i aromatu zar??wno sa??atkom, daniom na bazie warzyw, zupom, twarogom jak i potrawom mi?snym. Dodatkowo pomaga zast?pi? s??l.
?agodny klimat Prowansji to wymarzone miejsce dla aromatycznych tymianku i rozmarynu, stanowi?cych najwa??niejsze sk??adniki zi???? prowansalskich. To w??a??nie z tego regionu Francji wywodzi si? ta popularna kompozycja przypraw. Pasuje zar??wno do ci???kich i t??ustych da??, jak i lekkich twarog??w oraz sa??atek.
W propozycji od Galeo znajdziemy a?? 8 zi????, kt??rych wytrawny smak przywodzi na my??l wykwintn? i r??wnocze??nie prost? kuchni?, bazuj?c? na produktach wysokiej jako??ci. Ka??de z nich ma swoje charakterystyczne w??a??ciwo??ci, kt??re razem tworz? wyj?tkowy efekt. Bazylia, zwana zio??em pomidorowym, pasuje do wielu warzyw i mi?s, a dodatkowo poprawiaj?c apetyt i u??atwiaj?c trawienie, orze??wia kompozycj?. Majeranek o s??odko-sosnowym zapachu, we Francji ???czony jest tradycyjnie z ziemniakami, pomidorami czy wieprzowin?. Rozmaryn o silnym aromacie pasuje do mi?s i pieczywa, a r??wnocze??nie konserwuje ??ywno???. Cz?ber doskonale komponuj?cy si? z warzywami str?czkowymi, jak r??wnie?? z wieprzowin?, baranin? czy kozimi serami, nadaje korzennego aromatu. Sza??wia odpowiada za goryczkowy posmak kompozycji, a samodzielnie pasuje do potraw z wieprzowiny czy drobiowej w?tr??bki. Tymianek r??wnocze??nie od??wie??a i nadaje goryczki, podkre??laj?c smak sos??w, zielonej sa??aty czy ciel?ciny. Oregano, znane r??wnie?? jako dziki majeranek, pasuje do ostrych da?? oraz pomidor??w i innych warzyw. Natomiast orze??wiaj?cej mi?ty Francuzi ch?tnie dodaj? do baraniny czy m??odych ziemniak??w.
O zio??ach prowansalskich warto pami?ta?, poniewa?? pomagaj? ograniczy? ilo??? soli w przygotowywanych daniach lub ca??kowicie j? wykluczy?. Nie tylko wzbogacaj? smak i aromat, lecz tak??e u??atwiaj? trawienie, co jest szczeg??lnie istotne w przypadku ci???kich i t??ustych potraw. Pasuj? praktycznie do wszystkiego z wyj?tkiem deser??w, czyli zup, sos??w, warzyw, twarog??w, r????nych rodzaj??w mi?s, ryb i sa??atek. Mo??na r??wnie?? zamiast dodawa? kompozycji do dania, posypa? ni? w?giel podczas grillowania, aby nada? potrawie wyj?tkowego aromatu.
W domowej kuchni warto zastosowa? je do doprawienia klasycznego winegretu na bazie octu winnego i oliwy czy posypa? nimi pieczone ziemniaki. Mog? stanowi? doskona??? baz? marynaty do indyka lub kurczaka ?? samodzieln? lub z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i oliwy. Doprawi? r??wnie?? mi?so mielone, sos pomidorowy lub urozmaic? smak grzanek, omlet??w czy wytrawnych nale??nik??w.
Zio??a prowansalskie Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spo??ywczych i sieciach lokalnych na terenie ca??ego kraju, a tak??e w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 8 g w cenie ok. 1,29 z??.
***
Ratatouille
Sk??adniki:
?? cukinia
?? bak??a??an
?? 4 pomidory (obrane ze sk??rki)
?? 2 papryki ?? ??????ta i czerwona
?? du??a cebula
?? 1-2 z?bki czosnku
?? ??y??eczka zi???? prowansalskich Galeo
?? szczypta pieprzu Galeo
?? s??l do smaku
?? oliwa do sma??enia
Przygotowanie:
Bak??a??an kroimy w du??? kostk?, posypujemy sol? i zostawiamy, ??eby pu??ci?? sok. Osuszamy na sitku lub r?cznikiem papierowym, podsma??any na oliwie i przek??adamy do garnka. Nast?pnie podsma??amy kolejno pokrojone w kostk? cukini? oraz papryk? i r??wnie?? przek??adamy do garnka. Na tej samej patelni szklimy cebul? w pi??rkach z drobno posiekanym czosnkiem, dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy zio??ami prowansalskimi, sol? i pieprzem. Dusimy przez kilka ?? kilkana??cie minut, dop??ki nie odparuje cz???? soku. Przek??adamy do garnka z reszt? warzyw i gotujemy ca??o??? jeszcze przez kilka minut.
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Koszt: ok. 15 z??, koszt jednej porcji: ok. 5 z??
O Galeo
Marka Galeo powsta??a w 2000 roku w odpowiedzi na wa??ny trend smart shoppingu obecny w Polsce i na ??wiecie. Odpowiada na potrzeby os??b, kt??re ka??dego dnia samodzielnie przygotowuj? posi??ki i szukaj? dobrej jako??ci produkt??w dost?pnych w rozs?dnej cenie. W portfolio marki znajduj? si? przyprawy, zio??a, mieszanki przyprawowe oraz dodatki spo??ywcze niezb?dne w ka??dej kuchni, dopasowane do da?? najcz???ciej pojawiaj?cych si? na polskich sto??ach. Galeo razem z markami takimi jak KAMIS, Ducros i Schwartz nale??y do ??wiatowego lidera w bran??y przypraw ?? firmy McCormick.