Warzywa dla zdrowia

Informacja prasowa
26 stycznia 2017

Warzywa to produkty, których niestety jemy za mało, a mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Powszechnie dostępne są różne ich rodzaje – bogaty wybór mamy zarówno pod względem ich smaku, koloru, jak i wielkości. Mimo wszystko, cały czas spożycie warzyw jest za niskie. A szkoda, ponieważ posiadają wiele witamin, błonnika, a także minerałów. Jak je więc przygotować, aby wszystkim smakowały?

Warzywa powinny gościć każdego dnia na naszym talerzu. Co więcej warto, aby zajmowały aż połowę jego powierzchni. Tylko ½ powinna z kolei należeć do mięsa czy dodatków skrobiowych. Dietetycy zalecają jedzenie nawet ok. 0,5 kg warzyw dziennie. Często jednak, rezygnujemy z ich spożycia na rzecz wspomnianego wcześniej mięsa, nabiału, makaronów czy pieczywa. Jest jednak wiele sposobów na to, aby podkręcić smak warzyw za pomocą przypraw i sosów. Dzięki temu osoby, które do tej pory spożywały je z niechęcią, z przyjemnością zjedzą całą ich zalecaną dzienną porcję.

Nadziewana papryka
Papryka jest warzywem o intensywnym smaku. Dlatego najlepiej podawać ją w towarzystwie mniej ostrych warzyw, jak np. awokado. Poniżej przepis na paprykę nadziewaną awokado.

Składniki:
 4 podłużne czerwone papryki
 1 awokado
 1 granat
 Pęczek szczypiorku
 Ocet malinowy Kühne
 Dressing włoski Kühne
Przygotowanie:
Papryki myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy z nich nasiona. Następnie skrapiamy dressingiem włoskim i przesmażamy przez kilka minut na patelni grillowej. Awokado kroimy w kostkę, z granatu wyjmujemy nasiona i również kroimy je na mniejsze kawałki, szczypiorek siekamy. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy malinowym octem. Podgrillowane papryki wypełniamy farszem.

Nadziewany bakłażan
Aby warzywa miały jak najwięcej wartości odżywczych, należy spożywać je na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej. Dlatego bakłażana warto pokroić na cienkie plastry – dzięki temu wystarczy, że spędzi jedynie kilka sekund na patelni.

Składniki:
 1 bakłażan
 0,5 kg świeżych liści szpinaku
 Korniszony z papryką Kühne
 Dressing vinaigrette Kühne
 Suszone pomidory
 Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażana myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cienkie plastry. Wszystkie plastry dokładnie nacieramy dressingiem i podsmażamy na patelni przez kilka sekund po każdej stronie. Szpinak myjemy i blanszujemy przez ok. 30 sekund. Na podsmażone plastry bakłażana układamy liście szpinaku, pokrojone w słupki korniszony oraz po jednym suszonym pomidorze. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zwijamy w roladki.


Grzanki z serem i warzywami

Doskonałym sposobem na złagodzenie intensywnego smaku warzyw jest dodanie do nich sera. Taki patent doskonale sprawdzi się przy zapiekankach i grzankach.
Składniki:
 Pieczywo
 Żółta i czerwona papryka
 Czosnek
 Oliwki
 Kilka plastrów sera mozzarella
 Dressing włoski Kühne
 Tymianek, bazylia
 Sól, pieprz
Przygotowanie:
Papryki myjemy i kroimy. Czosnek obieramy i również kroimy w plasterki, podobnie postępujemy z oliwkami. Na kromki pieczywka kładziemy po plasterku sera i pokrojone warzywa. Każdą grzankę doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ziołami oraz polewamy dressingiem. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
Smacznego!

Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl

Więcej informacji o Kuhne:
Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.
Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT FOODS:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Authors
Top